Veel bezitters van een open haard of houtkachel gebruiken deze alleen voor de gezelligheid in huis. Maar steeds meer mensen willen een houtkachel ook kopen om de kosten van de centrale verwarming te verlagen. Een houtkachel kopen kan functioneler zijn dan u denkt. Zo kan uw houtkachel een onderdeel zijn van uw verwarmingssysteem in huis.

Waarvoor een houtkachel kopen?

Als u een houtkachel wilt kopen als vervanging of aanvulling op uw centrale verwarming komt er iets meer bij kijken. Uiteraard moet de woonruimte voorzien zijn van een schoorsteen. Is deze er niet moet er een rookkanaal kunnen worden aangelegd. Daarnaast is voor het gebruik als warmtebron het formaat van de kachel van groot belang. Ook de verschillende soorten houtkachels bepalen de warmteafgifte die u zoekt. Als u gaat informeren neem dan altijd de oppervlaktematen mee van de woonruimte.

Is iedere houtkachel geschikt voor het verwarmen van ons huis?

U kunt een houtkachel kopen met zogenaamde convectiewarmte of stralingswarmte. Kort gezegd betekent convectiewarmte verspreiding van warmte door de lucht en stralingswarmte is de warmte die een houtkachel direct af geeft. Bij het laatste geldt dus hoe dichter u bij de haard gaat zitten hoe warmer het is. Aan beide soorten zitten voor- en nadelen en de keuze is geheel afhankelijk van de ruimte en het gewenste gebruik. Laat u dus goed voorlichten en laat de houtkachel plaatsen door onze kundige installateurs. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.